Planinski turizam

BiH zanimljiva strancima

Avanturistički turizam sve je popularniji u svijetu, a BiH je, sudeći prema interesiranju stranaca, zemlja koja obećava dobar provod. Rafting na Uni, Neretvi, Tari i Vrbasu zasigurno je najinteresantiji u ponudi.

Grupne posjete

Predstojeća sezona mogla bi biti veoma uspješna kada je u pitanju ova vrsta turizma, kažu u organizaciji agencije "Green Visions", koja je zahvaljujući promociji na zimskim sajmovima turizma sklopila ugovore s desetak stranih operatora.

Trenutno radimo na ugovorima s domaćim hotelima, prijevozničkim firmama i obuci novih vodiča. U poređenju s rezervacijama u ovo doba prošle godine, barem kada su grupe u pitanju, bilježimo porast za oko 25 posto. Što se tiče grupnih dolazaka, najbolji odziv imamo od jednog od najvećih britanskih turističkih operatora, "Exodusa".

S njima ove godine planiramo posjetu 11 grupa sa po deset do 18 učesnika. Samo ova agencija potvrdila nam je 74 rezervacije, a ono što ti turisti žele jeste osam do 11 dana planinarenja, kulturoloških posjeta i brdskog biciklizma po bh. planinama - kaže Azra Avdibegović iz "Green Visiona".

Biciklistička tura koju ova organizacija nudi u predstojećoj sezoni počinje u Nacionalnom parku Sutjeska, a turiste na dva točka put će voditi dalje preko planina Zelengore i Lelije, da bi na kraju stigli u glavni grad BiH.

Dvodnevni obilazak

U dvodnevnom obilasku turisti će imati priliku da vide Sarajevo, a potom i vodopade Skakavac i Bukovik.

Poslije toga očekuje ih spektakularna vožnja preko Bjelašnice, Visočice i Prenja do Podveležja i Mostara. To su izvanredni predjeli koje ni mnogi Bosanci i Hercegovci nisu vidjeli - kaže Avdibegović.

Aranžman po mjeri klijenta

"Green Visions" organizira i jednodnevne, višednevne i takozvane "tailor made" aranžmane po mjeri klijenta.

Radi se o tome da za svakog klijenta pravimo ponudu po njegovim željama i interesima. Osim toga, mi paralelno radimo i na pripremi turističke sezone koja uključuje novi zimski turistički proizvod - "snowshoeing" ili hodanje na krpljama - kaže Avdibegović.

rolex replica salehublot replica salecartier replica sale