Kulturne i arheološke znamenitosti

Pored sportski i rekreativnih sadržaja područje srednjeg toka Neretve nudi predivne destinacije od istorijskog,kulturnog i umjetničkog značaja.

U Konjicu,gradu koji je nastanjen skoro 4.ooo godina po posljednjim istraživanjima,možete iskusiti misterij srednjeg vijeka razgledanjem nekropola stećaka-kamenih nadgrobnih spomenika starog naroda bogumila,ukrašeni kršćanskim i paganskim crtežima.

Takođe, u Konjicu možete posjetiti vjerske objekte tipa džamija(Repovačka,Tekijska,Vardačka i Čaršijska).Stara ćuprija je izgađena 1.682.godine a krajem 2009. godine završena je obnova mosta a rekonstrukcija ćuprije omogućila da se ukaže monumentalni objekat  izgrađen od kamenih sivih blokova. Od kršćanskih objekata vrijedi posjetiti Franjevački samostan sagrađen krajem 19.stoljeća.

U gradu Jablanici možete posjetiti Muzej Bitke na Neretvi,kao uspomenu na jednu od važnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata na području jugoistoka Europe. U Jablanici takođe možete pogledati vjerno rekonstruisano seosko domaćinstvo sa početka prošlog stoljeća.

U naselju Drežnica možete pogledati stjenovito područje  na kojem je ugraviran tekst koji potiče iz 14.stoljeća.Zatim sistem navodnjavanja koji funkcioniše stotinama godina po principu slobodnog pada vode iz rijeke Drežanke.

Silazeći prema srcu doline dolazite u grad Mostar, a šetnja starim gradom uvesti će vas u atmosferu jedinstvenog šarma sa šarolikim preplitanjima kultura i epoha.

Stari grad u Mostaru Unesco je uvrstio u popis svjetske kulturne baštine, a izgrađen je u otomanskom stilu sa starim mostom u centru svih zbivanja u čaršiji. S mosta se pruža neponovljiv pogled na zelenu ljepoticu Neretvu, na stare dućane u kojima zanatlije i majstori prodaju svoje rukotvorine,slikari crtaju i prodaju slike,a pogled doseže do starih džamija i drugim zanimljivih objekata i kuća.

Mjesto Blagaj nalazi se 12 km od Mostara a poznato je po izvoru rijeke Bune,najvećim u Europi po količini vode, vjerskom objektu Tekiji,starom derviškom kućom sagrađenom u 16. stoljeću odmah uz izvor, a u obližnjem ugostiteljskom objektu možete iskušati tursku kafu sa ukusnim lokumima,tipično istočnjačkoj poslastici ili osvježiti se limunadom, sokom od prirodno ocijeđenog limuna.

Oko 15 km južnije dolazite u Počitelj-utvrđeni srednjovjekovni grad koji je prije par godina renoviran i svjedoči o bogatoj hercegovačkoj tradiciji.

rolex replica salehublot replica salecartier replica sale