Šetnja uz tok Neretve

Duž puta koji povezuje gradove Sarajevo i Mostar,protiče rijeka Neretva.Osim ova dva grada i njihovog neupitnog umjetničkog i kulturnog značaja,jedan dio Vašeg boravka možete posvetiti i obilasku doline Neretve, smještene između Sarajeva-Mostara-Ploča.

Ukoliko ste u potrazi za nezagađenim mjestima,udaljenim od užurbanog ritma gradova i izvan tradicionalnih turističkih ponuda ,tada nemojte propustiti priliku upuštanja u avanturu istraživanja unutrašnjosti doline Neretve, Da biste otkrili predivne dolomitske planine pokrivene šumama i duboke klance,prativši tok kretanja rijeke za vrijeme njene nezaustavljive trke ka moru. Dopustite da vas iznenadi očaravajuća smaragdno zelena boja Neretve,neponovljivi prirodni pejzaži,planinska jezera,vodopadi i raznovrsnost flore i faune,tako karakteristične za ovaj djelić raja.

U Neretvu se ulijeva 13 glavnih pritoka, a sve one osim što rijeci daju obilje  vode, zadivljuju pejzažom,tvoreći kanjone kroz predjele kroz koje protiču,a raznolikošću boja uljepšavaju kompletan ambijent, poigravajući se zrakama sunca i lepršavošću i žuborenju vode.

Počnite od  rijeke Rakitnice koja je jedna od najvećih pritoka Neretve, i koja je stvorila 26 km dugačak,nepristupačan i zapanjujuće lijep kanjon koji se proteže između planina Bjelašnice i Visočice,jugoistočno od Sarajeva. Kanjon rijeke Rakitnice je jedan od najdubljih kanjona u Europi. Cijelom dužinom kanjona voda je kristalno čista, a planinska voda je podesna za piće.

Nastavite sa posjetom glacijalnom Boračkom jezeru,smještenom na nadmorskoj visini od 397 m i predstavlja idealnu destinaciju za sve one koji se žele odmarati uz obale jezera,šetati li istraživati unutrašnjost okolnih bujnih šuma. Iz jezera stiče rijeka Šištica koja se preko 30 metara visokog vodopada uljeva u Neretvu.

U blizini velikog,umjetno stvorenog Jablaničkog jezera, u Neretvu se ulijeva rijeka Drežanka. Drežanku karakterizira sugestivna dolina duga 20 km i okružena malim zaseocima. Iako je slabo posjećena ova dolina je bogata iznenađujuće lijepim prizorima,mogućnostima sportskim aktivnostima, poput alpskog penjanja ili trekkinga, a područje obiluje mnogobrojnim mjestima istorijsko-kulturnog značaja.

Nakon što se prođe grad Mostar,oko 10 km južno,u Neretvu se ulijeva rijeka Buna,kratka ali izuzetno atraktivna, sa začuđujućim izvorom i sa divnom derviškom tekijom sagrađenom tačno na izvoru. Neretva nastavlja ploviti prema Počitelju, neobičnom gradiću iz otomanskog perioda.

Dolazak u dolinu Neretve  je vrlo jednostavan i ta posjeta može biti potpuno drugačija od kulturnog turizma koji posjeduju gradovi Sarajevo i Mostar.Naime, put koji povezuje ova dva grada turističke i svake druge umjetnosti,slijedi paralelno tok rijeke Neretve, a svakom posjetiocu se nudi na dar  pogled u prirodu i uživanje ljepotama prirode koja se nalazi u toj zoni.

Osim toga, duž puta egzistira dugi niz godina (neki restorani neprekidno nude usluge preko 40 godina) oko  30-tak restorana u kojima se peče janjetina na tradicionalan način,na žaru drvenog uglja, što predstavlja prijatno otkriće za sladokusce koji prvi put prolaze ovom dionicom, a za stare znalce ovih područja, Jablanica i bliža okolina nude mjesto na odmor,osvježenje, konzumaciju uvijek svježe,tople i nadasve ukusne pečene janjetine. Nastavak dugih putovanja,bilo  ka pravcu juga i pravac-sjever, daleko je lakši poslije ovakvih okrepa za želudac i pluća.

Međutim, ako se želite uputiti pravo u planine,uroniti u bujnu vegetaciju doline Neretve, ukrcaj vozom je pravo rješenje za vas. Kad stignete na odredište biće vam veliko zadovoljstvo uživati u prirodi  hodajući pješice,na biciklu ili konju, a za one koji vole avanture,mogu upražnjavati sportove kao što su rafting ili rock climbing.

Osim velike prirodne i geološke vrijednosti, dolina je karakteristična i kao zona značajna sa povijesno-kulturološkog aspekta. Plodna zona područja Neretve uvijek je bilo pogodno mjesto za naseljavanje ljudi i zato je naseljena još od vremena paleolita,o čemu svjedoče mnogobrojna  fascinantna arheološka otkrića.

Ritam  života  domaćeg stanovništva je poput skandirajućeg toka zelene ljepotice Neretve, a ove vode su izvor ekonomskog blagostanja ovdašnjih stanovnika njene doline.

S druge strane značajna je i ekonomska korist koja proističe iz dobrobiti i potencijala rijeke,počevši od proizvodnje električne energije u zadnjih 52 godine, razvoja industrije u gradovima Konjic-Jablanica-Mostar,razvoj malog poduzetništva formiranjem uzgajališta  ribe pastrmke.Tko se ne želi zadovoljiti uzgajanom pastrmkom, kao profesionalac ili zaljubljenik ove zone,mogu zagaziti Neretvu do koljena, te u vodi rijeke pokušati ribariti i riješiti ručak za taj dan.

Iz jednog čamca (plovnog objekta) u blizini Donje Jablanice,lokalni ribar diže ruku u znak pozdrava te prolaznicima kao da poručuje tom gestom:

DOBRO DOŠLI U  DOLINU  NERETVE!!!

panerai replica ukrolex replica salecartier replica