Impressum

Ili kako sam počeo raditi na postupku za brendiranje znamenitosti i prirodnih ljepota rijeke Neretve, te kako je nastao brend „Zelena Neretva-Božanstvena ljepotica“.

Kada se u mjesecu listopadu 2009. godine u novinskom članku pročitao naslov o rangiranju rezultata o razvijenosti ekološke svijesti građana i  naporima za sačuvanje ljudskog okružja,prirode,vode i rijeka od zagađenja ostao  sam zatečen sa sljedećim naslovom s novinskih stranica: „Bosna i Hercegovina tek na 98. mjestu“.

To tada sam smatrao da je Bosna i Hercegovina uspjela dobrim dijelom sačuvati ljepote raznolike prirode, bogatstvo i raskoš planina visine preko 2.ooo metara,mnoštvo planinskih izvora i pritoka brzih planinskih rijeka,prekrasne doline i ogromni turistički potencijali.

Međutim,nisam bio u pravu. Kao kriterij za ocjenjivanje pojedine države  po ekološkim kriterijima (nekih 7 parametara), Bosna i Hercegovina je rangirana na 98. mjesto (nešto prije Albanije).Hrvatska je rangirana na 78. mjesto po tim istim kriterijima ocjenjivanja.

U Bosni i Hercegovini je prije 3 godine Vlada osnovala Fond za zaštitu okoliša u FBiH.

Čitav svoj život,oko 52 godine, proveo sam živeći uz i na Neretvi, u više gradova koji su smješteni uz ovu neponovljivu rijeku. Stari Kelti nekad su došli do područja srednjeg toka Neretva (blizina današnjeg grada Konjica) i kad su s planinskih obronaka ugledali zelenu ljepoticu Neretvu, uzviknuli su „Nera Etwa“,što se slobodnim prijevodom može izraziti kao „božanska ljepota“.

Dalje putem interneta pogledam da li na globalnoj svjetskoj mreži svih mreža postoji neka web stranica o Neretvi- sa čuđenjem utvrdim da ne postoji ništa slično.

Pronađem da udruga građana iz Konjica „zeleni-neretva“ ulažu napore da predstave i očuvaju gornji tok rijeke 30-tak kilometara sjeverno od Konjica. Svaka čast i pohvale.

Tako sam i ja odlučio da se uključim u promociju prirodnih ljepota zelene rijeke,sumiram sve zemljopisne podatke,obradim ekološki aspekt stanja resursa i locirati potencijalne zagađivače,te na kraju obraditi turistički aspekt i potencijale razvoja turizama uz Neretvu i akumulacijsko jablaničko jezero.

Od te zamisli nastade čitav projekat „Brendiranje znamenitosti toka Neretve“ i ova web stranica: www.zelenaneretva.ba. !

 

Autor:

Darko Dujmović, dipl.ekon.
Inovator u ICT oblasti

 

Zahvalnica: "Posebno se zahvaljujem Federalnom ministarstvu turizma i okoliša Sarajevo, ministru i suradnicima na pomoći oko sufinanciranja i realizacije ovog projekta."

chanel replicachanel replicachanel replica