Vulkanska prašina i zdravlje europljana

Svjetska zdravstvena organizacija još nije sigurna koliko bi posljedice eurpcije mogle utjecati na zdravstveno stanje pojedinaca, no ako se oblaci prašine i dima slegnu, u mnogih bi mogli izazvati tegobe u dišnom sustavu.

Vuklanska erupcija na Islandu, koja je prekinula zračni promet u većini europskih gradova, mogla bi štetno utjecati i na dišni sustav ljudi, osobito u onih koje od prije muče dišne tegobe, poput astme, izvijestila je u petak WHO.

WHO je 2005. Izdala zdravstvene smjernice o uticanju čestica koje su posljedica vulkanskih erupcija.

Za sada mogu reći da su vulkanski oblaci "razblaženi" u atmosferi jer ih je raznio vjetar, što znači da je količina čestica koja stiže na tlo vrlo malena – rekao je Ken Donaldson, profesor respiratorne toksikologije na Sveučilištu u Edinburgu.

On vjeruje da bi čestice mogle postati opasne za zdravlje pojedinca ako se slegnu na tlu. U različitim skupinama, upozorio je, osobe sa astmom i drugim dišnim tegobama. Njima Donalson preporuča da, budu li u takvim uvjetima prisiljeni izaći iz kuće, nose zaštitne maske. Astmatičarima se savjetuje da se neko vrijeme zadrže u zatvorenim prostorima.