Zemlja - vodena planeta

Voda zbog važnosti koju ima u razvoju civilizacije i uopće u životu čovjeka predstavlja nezamjenjiv prirodni resurs.Zbog svoje jedinstvenosti,ali i ograničenih količina,neravnomjerne prostorne raspoređenosti na zemlji,ona daje pečat razvoju čovječanstva i cjelokupnom njegovom napretku.

Zato se nameće potreba što boljeg upravljanja vodom kako bi se uspostavila sigurna ravnoteža između ovog prirodnog resursa i ekonomskog razvoja čovječanstva. Stručnjaci ističu nekoliko faktora koji se pri pristupu vodi moraju uvažiti:

  1. Voda je osnovni prirodni resurs
  2. Pitka voda je živežna namirnica i civilzacijska potreba nužna za život čovjeka i funkcionisanje cjelokupnog društva
  3. Ona je osnovna životna supstanca i pretpostavka za održavanje prirodnog ekološkog sistema
  4. Voda je predmet pojačane brige svih važnih europskih i svjetskih institucija, pa je stoga pravilan odnos prema njoj preduvjet za uključivanje BiH u međunarodne integracije.

Iz ovog jasno proističe da svaka država odnos čovjeka prema vodi mora urediti odgovarajućim zakonom. Ukupna površina planeta zemlja iznosi 510.065.284 kvadratnih kilometra.Najveća država svijeta jeste Rusija i zauzima 12% površine kopna. Na osnovu podatka da  71% površine Zemlje čini voda,od čega u najvećoj mjeri mora i oceani,mora se zaključiti da je planet Zemlja zapravo vodena planeta. Od tog postotka 96,5 posto su slane vode u morima, a samo 3,5 posto vode su raspoložive količine za uporabu.Nadalje,od tih 3,5% polovina od 1,74 posto je zapravo voda u ledenom stanju (led) na polovima Zemlje.

 

Slike/planeta_ruka.jpg

 

Naučnici tvrde da od preostalih 1,76% je slatka podzemna voda čini 0,76 posto.Ostalih 1% je voda za svakodnevnu uporabu.Međutim i to nije sve.Nešto više od onih 1 posto je voda u slanim jezerima i voda u tlu. Tako da se tek ovim rasčlanjivanjem dolazi do podatka da tekuća voda dostupna čovječanstvu čini nekih  0,2% od ukupnog obima vode na našoj vodenoj planeti!?

Prema podacima Organizacije UN  više od milijardu ljudi na zemlji nema redovan i normalan pristup vodi.Tvrdi se da 40 posto stanovništva nema dovoljne količine vode za osnovne svakodnevne higijenske potrebe. Podaci su još pesimističniji ako se zna da posljednjih decenija zalihe površinske i podzemne vode su drastično smanjene.

Važnost vode za održavanje života je izuzetna. Ona otapa i prenosi hranjive materije kroz ljudski organizam,te tako reguliše tjelesne funkcije i održava rad organizma u cjelini.Kolajući kroz tijelo voda uklanja štetne materije iz njega održavajući tjelesnu temperaturu.